Suszone owoce- zdrowe i smaczne przekąski

Suszone owoce to produkt, którym można zastąpić słodycze. Nadają się dla osób na diecie, ponieważ dostarczają organizmowi ogromnej ilości witamin i są sycące. Warto po nie sięgnąć jeśli nie możemy pozwolić sobie na ukochane łakocie.

Wśród owoców suszonych możemy wyróżnić owoce siarkowane lub niesiarkowane. Te pierwsze nie ulegają procesom gnicia i zachowują intensywny kolor przez długi czas, świetnie sprawdzą się w roli przekąski na wakacyjnych wyprawach, w trakcie których nie mamy dostępu do lodówki.

Owoce możemy ususzyć samodzielnie w domowych warunkach, przy użyciu zwykłego piekarnika. Ten proces jest prosty, wymaga jednak cierpliwości i pamiętania o kilku kluczowych kwestiach. Jeśli nie chcecie tracić czasu warto zainteresować się bogatą ofertą produktów gotowych do spożycia, które są dostępne przez cały rok.

Właściwości zdrowotne suszonych owoców

Dzięki wysokiej zawartości błonnika suszone owoce wspomagają trawienie. Ponadto zawierają dużo witamin i soli mineralnych. Każdy owoc ma swoje właściwości, na przykład rodzynki dostarczą nam duże ilości antyoksydantów i witamin z grupy B, suszone morele bogate są w potas, fosfor, wapń i witaminę A, a z kolei suszone śliwki to świetne źródło witaminy C, E, magnezu, żelaza, fosforu, potasu.

Które owoce można suszyć?

Suszyć można większość owoców. Wybierając owoce do suszenia warto kierować się wartościami odżywczymi, na których najbardziej nam zależy oraz długością przygotowania, ponieważ będzie ona różna w zależności od wybranego przez nas gatunku. Do najpopularniejszych owoców zaliczają się jabłka, gruszki, banany, brzoskwinie i śliwki.

Owoce suszone- sposób przygotowania

Przygotowania zaczynamy od dokładnego umycia owoców i oczyszczenia ich z niejadalnych elementów. Jeżeli zdecydowaliśmy się na suszenie gatunków, które okryte grubą skórką to należy ją obrać. Później kroimy owoce w wybrany przez nas sposób, najczęściej w kostkę lub w plasterki, najważniejsze żeby kawałki nie były zbyt duże.

Kolejnym krokiem jest namaczanie. Do tego procesu możemy wykorzystać miód, sok z cytryny, kwas owocowy lub wodorosiarczyn sodu. Taka obróbka wstępna zapobiega utlenianiu się, które powoduje brązowienie owoców.

Tak przygotowane owoce układamy na blaszce, pilnując żeby kawałki się nie dotykały. Nagrzewamy piekarnik do 58°C i wkładamy blaszkę. Czas pieczenia różni się w zależności od wybranego gatunku. Brzoskwinie i jabłka wysuszymy w 8-16 godzin a śliwki i morele musimy pozostawić w piekarniku na ponad 20 godzin

Jak przechowywać suszone owoce?

Suszone owoce warto przechowywać w specjalnych pojemnikach na żywność, które można szczelnie zamknąć. Pudełka powinny być przechowywane w suchym, chłodnym miejscu, najlepiej w cieniu. Dzięki procesowi suszenia zawartość wody w owocach obniża się a ich okres przydatności do spożycia wydłuża się.

O suszonych owocach dowiesz się więcej na https://www.kaufland.pl/asortyment/produkty-spo%C5%BCywcze/owoce/suszone-owoce.html